Bemásolom már ide a diétát, hogy ne keressem minden nap. :)
Valamennyi kő esetében érvényes általános diétás szabályok
Bőséges folyadékfogyasztásra van szükség (napi 2 - 3 liter), ezáltal a vizelet felhígul, gátoljuk a kőképződéshez szükséges bekoncentrálódást, másrészt pedig a bőségesebb vizelet mennyiség kimossa a homokszem nagyságú köveket a húgyutakból. Természetesen ezt a folyadékmennyiséget a nap folyamán elosztva kell meginni, figyelembe véve esetlegesen előforduló egyéb alapbetegségeket is (szívelégtelenség, magas vérnyomás!). Milyen folyadékot ajánlatos fogyasztani? Feltételezzük, hogy a kemény, lúgos víz rendszeres ivása fokozza a kőképződést, ezért egyik veseköves betegnek sem javasoljuk az ásványvizet. Legjobb valamilyen gyógynövényből (hársfa, kamilla, bodza stb.) készített híg, cukrozatlan tea. Nem javasoljuk a tömény valódi tea, valamint a sok cukrot és szénsavat tartalmazó üdítőitalok rendszeres fogyasztását sem. Víz és ásványi anyagok pótlására alkalmasak a gyümölcsök, valódi gyümölcslevek is.
Az A- és B6-vitamin hiány fokozza a kőképződést, ezért A- és B6 vitaminban gazdag legyen az étrendje. A-vitamint elsősorban tojás, tejtermékek, máj, margarin tartalmaznak nagyobb mennyiségben, de a szervezetben is keletkezik előanyagából, a karotinból, melyben főleg a sárgás és a zöld színű zöldségfélék és gyümölcsök gazdagok. B6-vitamin forrás a máj, halhús, sajt lehet, de tabletta formájában a gyógyszertárakban szabadon vásárolható (napi 2-3x1 adása bőségesen elegendő).Calcium-oxalát köves beteg diétája
A calcium-oxalát kő képződéséhez a mészben, illetve oxálsavban gazdag élelmianyagok, élelmiszerek szolgáltatják az alapanyagokat. Elsősorban a calcium -ban gazdag élelmianyagokat és élelmiszereket kell elhagyni. Az egészséges ember napi calcium szükséglete 500 - 600 mg, viszont a calcium-oxalát köves beteg csak napi 350 - 380 mg calciumot tartalmazó diétát fogyaszthat. Ezt a tényt sajnos nehéz összeegyeztetni az olyan veseköves beteg diétájával, akinek csontritkulása is van, hiszen ilyenkor a calcium bevitel fokozását szorgalmazzuk. A legtöbb calcium a tejben és a tejtermékekben van, de elég sokat tartalmaznak a lisztből készült termékek és a zöldség-főzelékfélék is. Azonban az igen értékes tejet, tejtermékeket nem szabad teljesen kihagyni étrendünkből, csupán kevesebbet kell fogyasztani belőle (1 dl tej 115 mg, 100 g félzsíros túró 80 mg calciumot tartalmaz), tehát 1-1 dl tej, 5 dkg túró nyugodtan elfogyasztható naponta. Nem szabad megfeledkezni az ivóvízben levő calciumról sem, a nem túl kemény víz 1 litere nem egészen 100 mg calciumot tartalmaz. A calcium bevitel csökkentését inkább a kenyérfélék, a péksütemények, a lisztből készült termékek elhagyásával, ill. fogyasztásuk mérséklésével kell megvalósítani. A diétában jól alkalmazható a kevés calciumot tartalmazó burgonyakenyér.
A másik kőösszetevő, az oxálsav, növényi eredetű élelmianyagokkal kerül a szervezetbe. Így kerülendő a sóska, spenót, cékla, rebarbara, kakaó, csokoládé, tea, kávé, cola, ribiszke és a málna fogyasztása. A főzelékfélék calcium tartalma a növekedés során fokozódik, pl. a spenót fiatal hajtásaiban kevesebb az oxalát. A szervezetben is képződik oxálsav, mégpedig szénhidrátokból, ezért a cukorban, keményítőben gazdag termékektől is óvakodni kell, különösen, ha a beteg túlsúlyos is. Fogyaszthatók az egyéb zöldségfélék, gyümölcsök, húsok és húskészítmények. A B6- vitamin és magnézium gátolja a calcium-oxalát kövek képződését, ezek rendszeres bevitele tehát hasznos.