HTML

*

Friss topikok

  • sajtosmedve: www.youtube.com/watch?v=76Mbnuwk2d4 (2014.06.02. 10:56) helló
  • yellowalien: szia,blog.hu-n kiválasztod az első kis görgető valaminél a blogod.bejön egy ablak, ott beállítások... (2014.04.15. 19:24) karma
  • yesterday: igen, csak hát menteném le az egészet már :D (2014.04.10. 20:39) kurvajó kedd ismét
  • yesterday: megfogok, csak egy kis idő kell hozzá. köszönöm :)) (2014.04.07. 09:02) fantasztikus pop
  • yesterday: igen, én is örültem neki (2014.04.04. 21:38) (semmit)mondó

Címkék

28.
február

é

yellowalien  |  Szólj hozzá!

A tojásos, mézes, olajos arcpakolás tényleg jó a száraz bőrre. A reszelt almás, tojásfehérjés mellpakolás nem biztos, mármint a mellre. :D Furcsa, hogy nem ehetek csokit, szerencsére pótolni lehet mással. Minden nap este hétkor szúrom a hasam, nem nehéz. Próbálom a diétát is tartani.

Bemásolom már ide a diétát, hogy ne keressem minden nap. :)

Valamennyi kő esetében érvényes általános diétás szabályok

Bőséges folyadékfogyasztásra van szükség (napi 2 - 3 liter), ezáltal a vizelet felhígul, gátoljuk a kőképződéshez szükséges bekoncentrálódást, másrészt pedig a bőségesebb vizelet mennyiség kimossa a homokszem nagyságú köveket a húgyutakból. Természetesen ezt a folyadékmennyiséget a nap folyamán elosztva kell meginni, figyelembe véve esetlegesen előforduló egyéb alapbetegségeket is (szívelégtelenség, magas vérnyomás!). Milyen folyadékot ajánlatos fogyasztani? Feltételezzük, hogy a kemény, lúgos víz rendszeres ivása fokozza a kőképződést, ezért egyik veseköves betegnek sem javasoljuk az ásványvizet. Legjobb valamilyen gyógynövényből (hársfa, kamilla, bodza stb.) készített híg, cukrozatlan tea. Nem javasoljuk a tömény valódi tea, valamint a sok cukrot és szénsavat tartalmazó üdítőitalok rendszeres fogyasztását sem. Víz és ásványi anyagok pótlására alkalmasak a gyümölcsök, valódi gyümölcslevek is.

Az A- és B6-vitamin hiány fokozza a kőképződést, ezért A- és B6 vitaminban gazdag legyen az étrendje. A-vitamint elsősorban tojás, tejtermékek, máj, margarin tartalmaznak nagyobb mennyiségben, de a szervezetben is keletkezik előanyagából, a karotinból, melyben főleg a sárgás és a zöld színű zöldségfélék és gyümölcsök gazdagok. B6-vitamin forrás a máj, halhús, sajt lehet, de tabletta formájában a gyógyszertárakban szabadon vásárolható (napi 2-3x1 adása bőségesen elegendő).

Calcium-oxalát köves beteg diétája

A calcium-oxalát kő képződéséhez a mészben, illetve oxálsavban gazdag élelmianyagok, élelmiszerek szolgáltatják az alapanyagokat. Elsősorban a calcium -ban gazdag élelmianyagokat és élelmiszereket kell elhagyni. Az egészséges ember napi calcium szükséglete 500 - 600 mg, viszont a calcium-oxalát köves beteg csak napi 350 - 380 mg calciumot tartalmazó diétát fogyaszthat. Ezt a tényt sajnos nehéz összeegyeztetni az olyan veseköves beteg diétájával, akinek csontritkulása is van, hiszen ilyenkor a calcium bevitel fokozását szorgalmazzuk. A legtöbb calcium a tejben és a tejtermékekben van, de elég sokat tartalmaznak a lisztből készült termékek és a zöldség-főzelékfélék is. Azonban az igen értékes tejet, tejtermékeket nem szabad teljesen kihagyni étrendünkből, csupán kevesebbet kell fogyasztani belőle (1 dl tej 115 mg, 100 g félzsíros túró 80 mg calciumot tartalmaz), tehát 1-1 dl tej, 5 dkg túró nyugodtan elfogyasztható naponta. Nem szabad megfeledkezni az ivóvízben levő calciumról sem, a nem túl kemény víz 1 litere nem egészen 100 mg calciumot tartalmaz. A calcium bevitel csökkentését inkább a kenyérfélék, a péksütemények, a lisztből készült termékek elhagyásával, ill. fogyasztásuk mérséklésével kell megvalósítani. A diétában jól alkalmazható a kevés calciumot tartalmazó burgonyakenyér.

A másik kőösszetevő, az oxálsav, növényi eredetű élelmianyagokkal kerül a szervezetbe. Így kerülendő a sóska, spenót, cékla, rebarbara, kakaó, csokoládé, tea, kávé, cola, ribiszke és a málna fogyasztása. A főzelékfélék calcium tartalma a növekedés során fokozódik, pl. a spenót fiatal hajtásaiban kevesebb az oxalát. A szervezetben is képződik oxálsav, mégpedig szénhidrátokból, ezért a cukorban, keményítőben gazdag termékektől is óvakodni kell, különösen, ha a beteg túlsúlyos is. Fogyaszthatók az egyéb zöldségfélék, gyümölcsök, húsok és húskészítmények. A B6- vitamin és magnézium gátolja a calcium-oxalát kövek képződését, ezek rendszeres bevitele tehát hasznos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowalien.blog.hu/api/trackback/id/tr746037324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása